top of page

Kan foreldre inndra barnas mobiltelefon?

Oppdatert: 3. mar. 2023

"Jeg er 7 ½ år og lurer på noe. Pappa sier det er ikke lov å prompe i bilen når vi kommer i tunnelen. Han sier da lukter det promp helt til man kommer ut av tunnelen fordi man får ikke luftet. Men hvem har laget den loven? Og hva hvis jeg bryter loven og promper likevel, hva skjer da? Har de lov å gi meg husarrest? Jeg lurer også på om foreldrene mine kan inndra mobiltelefonen min når de synes jeg bruker den for mye."

 

Den regelen om promping i bilen vil nok variere fra familie til familie. Pappaen din laget kanskje den regelen en gang du eller noen andre prompet i bilen mens dere kjørte i en tunnel. Dette kaller vi skikk og bruk og er egentlig ikke en lov som står skrevet noen sted.

Foreldre kan lage husregler eller bilregler som gjelder for barn som de har ansvar for. Et eksempel på en slik regel, som mange foreldre bestemmer for sine barn, er at de ikke får lov til å spille så lenge de vil eller bruke mobiltelefonen ubegrenset. Noen barn protesterer og sier at foreldrene ikke får lov til å inndra fordi det er barnas telefon. Kanskje barna til og med har kjøpt den for egne penger. Hva da?


Jo, foreldrene har myndighet til å inndra telefon, iPad og spill hvis de mener det er til barnets beste. Det spiller ingen rolle hvem som eier telefonen fordi det er foreldrene som har ansvar for barnas oppdragelse. Det kan også hende at noen regler gjelder for å ta hensyn til andre, som det eksempel du gav om promping i bilen. Hvor streng reaksjonen skal være avhenger normalt av hvor alvorlig saken er.


Hvis du promper i en tunnel fordi du ikke klarer å holde deg, så tror jeg nok ikke dine foreldre vil straffe deg av den grunn. Men hvis du gjør det ofte, og med vilje for å plage andre, så kan det jo være at foreldrene dine finner på en lur måte å hjelpe deg til å forstå at det er uønsket oppførsel.


Når det gjelder spørsmål om husarrest er greit så kommer det an på hva du mener med husarrest. Det er f.eks. ikke greit at foreldre låser barna inne på et rom, men de kan f.eks. si at du må være inne til et bestemt tidspunkt eller at du ikke får lov til å gå ut av huset i et begrenset tidsrom. Det er kanskje typisk hvis de sier du skal gjøre lekser, mens du har lyst til å gå ut å leke.


Men hvor grensen går for hva som er greit kommer som sagt an på hvorfor de begrenser din frihet, hvordan husarresten gjennomføres, hva som er formålet med husarresten og omstendighetene forøvrig.Comments


Har du et spørsmål?

CTA Bilde til artikler.png
Back to Top

BACK TO TOP

bottom of page