Diskriminering av døv ved ansettelse - hva kan du gjøre?
- René Stub Christiansen
- 29. nov. 2022
- 2 min lesing
Oppdatert: 5. mai
Til tross for lover som skal sikre like muligheter, opplever mange døve fortsatt diskriminering når de søker jobb. Dette er ikke bare enkeltstående tilfeller – det er et systematisk problem som rammer mange i vårt samfunn.

Se også artiklene:
Når alt endrer seg i jobbintervjuet
Flere døve opplever at de får positive tilbakemeldinger på søknaden og blir innkalt til intervju – men at stemningen snur i det øyeblikket arbeidsgiver oppdager at de er døv. Som én døv arbeidssøker uttrykte det: «Jeg fikk høre at CV-en min var sterk, og ble kalt inn til intervju. Men da jeg møtte opp, merket jeg at holdningen endret seg. Plutselig var ikke stillingen så aktuell lenger.» (kode24.no)
Dette skjer oftere enn mange tror. Arbeidsgiver viser kanskje først åpenhet, men trekker seg tilbake så snart det blir tydelig at det vil kreves tilrettelegging. Dette tyder på at fordommer og usikkerhet fortsatt står i veien for reell inkludering.
Bør du skrive i søknaden at du er døv?
I Storbritannia rapporterte organisasjonen Scope at blinde og synshemmede jobbsøkere måtte sende inn 60 % flere søknader enn ikke-funksjonshemmede for å bli innkalt til intervju. Vi er ikke kjent med at det foreligger liknende undersøkelser for døve, men dette gir likevel et signal om de negative konsekvensene av å oppgi en funksjonshemming i selve søknaden.
Hva som er riktig å gjøre, er selvsagt opp til hver enkelt. Samtidig kommer det også an på jobben – og på hva som er klokt strategisk.
Hvis stillingen ikke krever hørsel – for eksempel kontorarbeid, programmering, regnskap eller mye skriftlig kommunikasjon – kan det være lurt å vente med å informere om at du er døv til jobbintervjuet. På den måten får du muligheten til å vise hvem du er og hva du kan, før arbeidsgiver får sjansen til å la fordommer styre avgjørelsen.
Noen kan mene at dette er å «skjule noe» for arbeidsgiver. Men det handler ikke om å lure noen. Det handler om å unngå å bli sortert bort før du får muligheten til å forklare hvordan du løser oppgavene til tross for redusert eller manglende hørsel. I intervjuet kan du ta opp behov for tilrettelegging, tolketjenester eller bruk av skriftlig kommunikasjon. Hvis arbeidsgiveren da ser at dette er fullt mulig å gjennomføre, får du en reell sjanse.
Dersom hørsel er viktig for stillingen (f.eks. kundeservice på telefon eller vaktarbeid med muntlig instruksjon), bør du ta dette med allerede i søknaden. Da er det også viktig at du får frem hvorfor du likevel søker, og hvordan du ser for deg å løse oppgavene – for eksempel ved å bruke tegnspråktolk, skrivetolk, tekniske hjelpemidler eller samarbeid med kolleger.
Det er ingen fasit. Men du har rett til å søke jobb på lik linje med andre, og du har lov til å vurdere når det er best å fortelle at du er døv – ikke om du skal gjøre det.