top of page

Norske menn som møter familiepress i Thailand - løs problemet tidligst mulig!

Oppdatert: 4. mars


En thailandsk kvinne som bokser mot en boksepute

Manglende forståelse for thailandsk kultur kan skape unødvendige konflikter mellom ektefeller der den ene er Thai og den andre er "falang". Hvis man lar slike konflikter eskalere, kan det skape uforutsette problemer. Det å løse slike konflikter på et tidlig tidspunkt kan spare deg for unødvendige bekymringer og tap. Å ha forståelse for thailandsk kultur er noen ganger helt avgjørende for å løse slike familiekonflikter. Jeg vil i denne artikkelen belyse en fiktiv historie for å få frem poenget.


Erik (53) er en nordmann bosatt i et område utenfor Pattaya sammen med sin thailandske kone, Nit (41). De har vært gift i fire år, og Erik har investert i et hus i hennes navn, da thailandsk lov ikke tillater utlendinger å eie land. I starten gikk ekteskapet fint, men etter hvert har økonomiske forventninger fra Nits familie skapt økende press.


I Thailand er det vanlig at døtre hjelper sine foreldre økonomisk, spesielt om foreldrene er eldre eller bor på landsbygda. Når en kvinne gifter seg med en falang, øker ofte forventningene til hva hun kan bidra med. Dette kan bli en utfordring for utenlandske menn som ikke forstår at økonomiske forpliktelser i Thailand ofte går langt utover kjernefamilien. Erik har akseptert at Nit sender noe penger til sin mor og søsken, men da hennes yngre bror en dag trenger en stor sum for å betale en gjeld til en lokal pengeutlåner, setter han foten ned.


For Erik er dette en prinsippsak. Han ser ingen grunn til å dekke brorens gjeld, spesielt når han ikke vet hvordan pengene er blitt brukt. For Nit er situasjonen derimot langt mer kompleks. I thailandsk kultur er kreng jai (เกรงใจ) et viktig prinsipp – man ønsker å unngå å sette andre i en vanskelig situasjon. Når en slektning ber om hjelp, er det uhøflig å avslå. Enda mer problematisk er det at Nits bror føler at familien mister ansikt (sia na – เสียหน้า) overfor pengeutlåneren fordi han ikke kan betale. Nits familie ser derfor på Erik som en mann uten respekt for thailandske verdier.


For å presse frem en løsning møter broren og en fetter opp hjemme hos Erik og Nit en kveld. De har drukket og er aggressive. De kaller Erik kee-ngoen (ขี้งก), et thailandsk uttrykk for en som er gjerrig og uvillig til å dele. De anklager ham for å ydmyke familien og forsøker å få ham til å endre mening. Erik forsøker å holde seg rolig, men situasjonen eskalerer raskt. Han blir dyttet, og broren slår ham i brystet. Nit griper ikke inn, men ber dem roe seg, samtidig som hun sier til Erik at han burde tenke over konsekvensene av sine handlinger. Til slutt forlater slektningene huset, men de truer med å komme tilbake hvis han ikke finner en løsning.


Neste dag oppsøker Erik politistasjonen for å anmelde volden og truslene. Han er usikker på hvordan han vil bli mottatt, men han føler seg utrygg. Politimannen han snakker med, viser liten interesse. Han trekker på skuldrene og sier: "Det er en familiekrangel. Snakk med kona di og løs det internt." Erik innser at han står alene i konflikten og forlater politistasjonen uten noen reell løsning.


Når slike konflikter oppstår, er det avgjørende å håndtere dem tidlig. Hvis en sak eskalerer til vold eller trusler, blir det langt vanskeligere å finne en løsning, spesielt i et rettssystem der politiet ofte unngår å involvere seg i familietvister. En rettslig prosess kan være tidkrevende, og i praksis kan en utenlandsk ektemann ofte havne i en situasjon hvor han ikke får støtte fra verken myndighetene eller sin egen familie.

En bedre strategi ville vært å håndtere problemene tidlig. Erik kunne, allerede da han merket at økonomiske forventninger begynte å bli en belastning, forsøkt å finne en mellomløsning i stedet for å avvise kravet fullstendig. Å bruke en respektert tredjepart, for eksempel en landsbyeldste (phuyai ban – ผู้ใหญ่บ้าน) eller en annen anerkjent slektning, kunne ha vært en måte å løse konflikten uten at den eskalerte til trusler og vold. I tillegg kunne han sikret seg juridisk med en klar avtale om økonomiske forpliktelser tidlig i ekteskapet.


For utlendinger i Thailand er det viktig å forstå at lovverket ofte ikke gir den samme beskyttelsen som man ville hatt i Norge. Mange konflikter løses ikke gjennom politiet eller rettssystemet, men gjennom sosiale og kulturelle mekanismer. Ved å være bevisst på dette fra starten, kan man unngå at en økonomisk uenighet utvikler seg til en alvorlig situasjon med store juridiske og personlige konsekvenser.


Behøver du juridisk veiledning?

Vi vil gjerne bistå!


Trenger du hjelp?

Kontakt oss for en uforpliktende videosamtale.

CTA Bilde til artikler.png
d74882b864a910ba51c72d6db9e6229a.jpg

Gunn Kristin


"... Advokat René er dyktig, trygg, effektiv og kunnskapsrik advokat. Men er mer enn dette og er forståelsesfull, ærlig, god formidler, medmenneskelig, har en varm personlighet og ikke minst - kan norsk tegnspråk flytende...."


 
Back to Top

Tilbake til toppen av siden

© 2025 by Stub-Christiansen Advokatfirma AS - Org nr: 998067073

  • LinkedIn
bottom of page